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Frequently Asked Questions

FAQs  Frequently Asked Questions:
1) Q:  How do I answer Evaluation Documentation Form (EDF) Question #3, “Have TMDLs or OTHER pollution control requirements been established for surface waters within the project limits?” from PPDG, Appendix E?
A:  Past policy indicated that the PE should answer the question “No” unless told otherwise by one of the Stormwater Coordinators.  New policy is that 303(d) listed water bodies, even those without TMDLs established, require a “Yes” answer.  The presence of the water body is noted as before within the SWDR Narrative in Section 1 (Short Form) or Section 2 (Long Form) with the reason that no additional action is required to address the pollutants for which the water body is listed.  Design Stormwater reviewers will assist the report writers with language addressing the “Yes” answer. Other examples of locations where “Yes” answers would be required are TMDL areas (http://www.waterboards.ca.gov/tmdl/docs/303dlists2006/final/statetcl_final303d.pdf), Lahontan RWQCB areas, and areas where traction sand is applied.  Talk to your local Design Stormwater Coordinator if you have any questions about your particular project.
2) Q:  What is TMDL?
A:  Once a water body is identified as impaired under Section 303(d) of the Clean Water Act, a TMDL is determined.  A TMDL is a calculation of the maximum amount of a pollutant that a water body can receive and still meet regulatory water quality standards.  A TMDL may impose water quality requirements above and beyond those mandated under the Department’s NPDES Permit.
3) Q:  How do I determine if a water body has a TMDL?
A:  A new resource for determining whether a water body has a TMDL is available on the State Water Resources Control Board web site at http://www.waterboards.ca.gov/tmdl/docs/303dlists2006/final/statetcl_final303d.pdf.  The list is similar in format to the 303(d) impaired water bodies list, however the information given is for EPA approved TMDLs.
4) Q:  I have determined that my project has a water body with a TMDL.  Will it impact my project?
A:  Just because a water body has a TMDL associated with it, does not necessarily mean that the TMDL will impact your project.  Check with your local storm water coordinator to determine what the department’s commitment may be.

5) Q:  How do I calculate Project Disturbed Soil Area (DSA)?

A:  DSAs are areas of exposed, erodible soil that are within the construction limits and that result from construction activities.  Fairly accurate determination of DSA is important, both to select the Construction Storm Water Document (SWPPP or WPCP), and to insure that sufficient funds have been provided for temporary and permant erosion control.

Across the state DSA calculations have defied clean, clear-cut definitions.  However some basic rules apply:

· All clearing and grubbing work is considered DSA

· Grading areas are DSA

· Roadway excavations beyond structural base depth are normally DSA

· Grading areas are DSA

· Roadway excavations beyond structural base depth are normally DSA

· Contractor staging areas that are not paved or otherwise stabilized and will therefore require revegetating upon completion of construction are considered DSA

Other items that may be DSA are:

· Shoulder backing (depends on specific site conditions and project location)

· Cuts and fills - Surface area of cut and fill is always considered DSA unless documentation is included showing the cut to be non-erodible (i.e. rock).  This would normally also include borrow and spoil sites.

Since DSA is ultimately at the regulatory discretion of the appropriate regional board, NPDES staff determines which of the above items can be appropriately excluded in the calculation for specific projects.  Also, DSA calculations should normally be conservative (i.e. include all of the above items) since generally more rather than less soil will be disturbed during construction.

Q:  Is shoulder backing automatically DSA?
A:  It is not counted as DSA on overlays, and other maintenance type projects.  This change is due to upcoming regulatory changes in the Construction General Permit expected soon.

Shoulder backing will not be considered DSA under general circumstances IF the standard special provision for shoulder backing is edited to ensure that new shoulder backing will be placed and compacted on any scarified surfaces of the existing shoulder backing prior to end of each work shift.   (Compacted shoulder backing is considered stabilized and not erodible.)  Shoulder backing may be considered as DSA subject to the General Construction Permit on a project-by-project basis depending on project location and proximity to receiving waters as determined by the Regional Water Quality Control Board (RWQCB) having jurisdiction.

6) Q: Where do I find soil site specific data besides the OWP Water Quality Planning Tool?

A:  The National Resources Conservation Service has an interactive web-based application.  The site includes the ability to download soil data as shapefiles or printed documents.  You can visit the site at http://websoilsurvey.nrcs. usda.gov/app/. 

7) Q: Do I include the entire Storm Water Data Report as an attachment to the Project Report?

A:  Only include the signed cover sheet.

8) Q:  Where do I place the SWDR in the Uniform Filing System?

A: Completed original SWDRs should be filed under the Environmental Tab, which is UFS number 422.

9) Q:  When should DIs be stenciled?

A:  Draina inlet stenciling is required for all DIs within MS4 permit areas that are accessible to pedestrians or bicyclists.  Since DI stenciling is a nominal cost, Maintenance prefers that all DIs meeting the accessibility requirement (whether in an MS4 area or not) are stenciled.  Contact the appropriate Maintenance Storm Water Coordinator for your project for assistance with specific specifications and details.

