Clarifications No. 4, January 5, 2012 — San Diego 1-805 HOV/BRT Design-Build Project Contract No. 11-2T2004

:I;C Category Document Section Clarification Response
87 3 Book 2 1.3.1; Please confirm that the 1' HOV Buffer and the 11' wide lanes Confirmed.
Pg1-1 defined as the Basic Configuration in the Preliminary Design
Drawings (Conceptual Plans?) is the Department's intent to
avoid the additional outside widening beyond what is shown
in the RID.
88 3 Book 2 Exhibit 4-B3 Section 3.7, Mitigation For Unauthorized Impacts states, “The | Yes. The Design-Builder is responsible for this requirement if there
“1602 Department Permitted shall mitigate at a minimum 5:1 ration for impacts is an occurrence.
of Fish and Game beyond those authorized in this Agreement. See Exhibit 4-B5 “Design-Builder Responsibility for Permits”
Permit” Section 3 Question: Will the Design Builder be held responsible for provided with Addendum No. 4.
Compensatory COStS. associated with unauthorizgd impacts? If so, please Exhibit 5-D has been added by Addendum No. 5 to show these
Measures — 3.7 provide a S showing the Ioc.at|or1 of thg Permanent and permanent and temporary areas, as requested. Permanent
Temporary impact areas described in Sections 3.1 thru 3.6 A .
Page, 7 of 12 inclusive wetland impact areas are those located at the footprint of the
' permanent bridge column.
89 3 Book 2 13.4.1 The 7th paragraph of Section 13.4.1 says, “No lateral The requirements shall apply to all temporary and permanent
Page 13 displacement or rotation shall be permitted for retaining walls | walls, and the deformation criteria shall apply to permanent (at-
constructed within 50 feet of the bridge abutments.” rest pressures) loads only.
Please clarify the intent of this requirement. Does this apply
to permanent and temporary walls? Is the intent to preserve
at-rest pressure in the zone of the abutment piles under
service conditions? Under seismic loading conditions, are
deformations consistent with the design global factor of
safety allowable?
90 3 Book 2 16.3.1.5.2; Section 16.3.1.5.2 New Overhead Sign Structures states that Per MUTCD, these signs must be illuminated.
Pg 16-7 "Overhead sign structures shall be illuminated if structure is a
guide sign or combination of HOV and guide signs. Caltrans
Memorandum, Interim Energy Conservation Measures for
Guide Signs dated 3/9/1 states that its "Caltrans interim
policy not to illuminate G23 and other nonaction advance
warning signs when motorist safety is not affected." Please
confirm if all overhead HOV and guide signs shall be
illuminated.
91 3 Book 2 16.3.1.5.2; Addendum 3 requires the replacement of existing overhead Should any modification be needed on existing overhead sign
Pg 16-7 sign structures currently anchored in the median. Would this | structures, the sign structure needs to be redesigned per the new

preclude the Design-Builder from removing and relocating
structure and signs to the newly constructed median?

standards.
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92

3

Book 2

16.3.7.3, Page 19

The following two statements regarding lighting under
structures conflict with each other:

The Design-Builder shall provide lighting that is consistent
with the luminance levels and uniformity of the surrounding
lighting system.

Levels of illumination required under bridges shall be a
minimum of 4.0 foot-candles measured horizontally on the
surface of the walkway and vertically at a height of 6 feet
above finished grade, with an average to minimum
illumination uniformity ratio of 3:1.

The required light fixtures are “soffit” lighting. Since this type
of fixture provides about 1 footcandle at 17 mounting height,
it is not feasible to provide 4.0 footcandles of illumination as
per the second statement. Should the second statement be
disregarded? If not, what types of fixtures are permitted
under structures to provide the required lighting levels?

The first statement is general for all lighting and the second one is
specific for soffit lighting.

More soffit lighting can be added to meet the minimum 4.0 foot-
candles.

93

Book 2

16.3.7.3, Page 19

From the first paragraph:

The Design-Builder shall provide soffit lighting for the
following structures: ...and Soledad Canyon Bridge (Bridge No.
57-0787R/L) on the spans that crosses the Carroll Canyon
Road Bridge (Bridge No. 57C0786)

Standard soffit lighting cannot achieve lighting levels of 4.0
footcandles. Further, it appears that current project 11-
2T0404 will provide continuous lighting on Bridge No.
57C0786. Can soffit lighting on these bridges be omitted?

Soffit lighting to meet the minimum standards is required.

More soffit lighting can be added to meet the minimum 4.0 foot-
candles if needed.




Clarifications No. 4, January 5, 2012 — San Diego 1-805 HOV/BRT Design-Build Project Contract No. 11-2T2004

RFC
N Category Document Section Clarification Response
o.
94 2 Book 2 24.6.2 The second paragraph on pg. 24-4 states that "The Design- The Design Builder is a responsible party for the C&M agreement
Pg. 24-4 Builder is fully responsible for mediation and resolution of as stated in Section 24.6.2.
issues between the Department and MTS/NCTD and accepts . “ Y .
: o The Department will act as a “conduit” of information from the
this work as part of the agreement development activity. . . . ) S
. . . . Design Builder to the Railroad. The Design Builder’s timeliness and
What relief does the contract provide to the Design-Builder . .
S completeness of final structure plans, and construction documents
should the parties signing the C&M agreement refuse to " -
. . . . required for the agreements determines when and how the
agree? Since the Design-Builder is not a party to the C& M . .
. . . agreement is written not the Department.
agreement, there is very little we can practically do to force
an agreement between the Department and the Railroad. We | The Department has successfully reached agreements with
suggest, at a minimum, to provide a contractual time period MTS/NCTD in the past. The Design Builder can choose to develop
for reasonable negotiations to take place with the provision and negotiate agreements for Construction and Maintenance
that if an agreement cannot be reached in that time period, separately.
then the Design-Builder would be eligible for a time and cost . .
change order The Department has considered the issue presented by the
Proposer and decided to not modify the position reflected in the
RFP documents at this time.
95 3 RID Conceptual Plans Does the master file “alt5_update_112811.dgn” included in No. The file "Alt5_update_112811" file does not supersede the
the “hidden link” supersede the file “alt5.dgn” as the ultimate | previous Alt5 file. The “Alt5_update_112811" file adds
design file? information (i.e. lines for walls etc) to the project as needed and
deletes any previous information by "X out". See RFC No. 81 for
the description of this in the case of the walls.
96 3 RID Conceptual Plans Plan sheets in the RID Documents (Layout Sheet L-15 and L- There is no change order showing this additional pavement and
16) show a proposed pavement outside widening of 10’ in the | the as-builts for the Carroll Canyon Road Extension Project are not
NB direction from the Mira Mesa Bridge to the NB Mira Mesa | yet available. There is no gap in the pavement between the
on-ramp (Approx Sta 1462+00 to 1471+00). This appears to ongoing project and this Project. However, the Design-Builder is
create a gap approx 20’ wide with the existing pavement from | responsible for verifying the existing field conditions.
the ongoing Carroll Canyon Road Extension Project (11-
2T0404). Is there a change order as part of that contract to
put pavement where this gap exists?
97 3 RID Project Study and For the soundwall north of Governor Drive, the northerly limit | The end limit of the soundwall is approximately 1344+00. This
Reports; I-805N of the soundwall shown in the environmental documents is added berm/wall is for replacement of the existing berm (see
Final Environmental | Sta- 1340+90, can you confirm the limits? “2T200aal_update_112811.dgn").
Doc
98 3 RID Ongoing Contracts; Will the CMS Sign at the North end of the Project be relocated | There is no proposed contract change order to relocate the CMS at

Carroll Canyon
North DAR

to the Ultimate location via a contract change order for the
current contractor?

the North end of the Project. See the electrical plans for 270404
project for the proposed CMS location.
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99 3 General Will existing Call Boxes be relocated by others or are they part | Need coordination with San Diego SAFE. This agency operates and
of this contract? maintains the freeway and rural state highway call boxes.

Temporary removal and possible relocation/reinstallation of the
existing call boxes may be required by Design-Builder.

100 3 General Please confirm that there are no new CCTV and CMS locations | Confirmed

for this project




